viernes, 4 de enero de 2008

Masclisme descarat

Bueno, comença un altre any i com no havie de tornar a donar la tabarra, esta vegada perquè vaig vore unes frases que me van interessar bastant en l'exposició de dones en lluita que hi ha (encara) al casal popular de Castelló. Les frases impacten bastant perquè la majoria són de gent molt coneguda que no t'imaginaries per res que foren tan refotudament misògins, i sembla mentida que coses com aquestes, que per mi ja gairebé desacrediten a la persona que les diu, no es comenten en absolut quan es parla d'aquests personatges. Per exemple, sempre es comenta que malgrat l'època que va viure, Plató era favorable a que les dones tingueren els mateixos drets que les dones, però dubte molt que quan donem Kant ens diguen que creia que les dones eren absolutament inútils i que si alguna demostrava un mínim d'inteligència era que en el fons s'assemblava més als homes (Cite d'un text que ens van passar a Valencià: Quan veus una dona discutint sobre els principis de la mecànica, sembla que l'únic que li falte és una bona barba). Supose que d'exemples com aquests n'hi han a milers, però comentaré només els de l'exposició:

"No es pot confiar un secret a una dona que no estiga morta" -- Francisco de Quevedo. Malgrat les seues poesies amoroses, considerades importantisimes, es fa evident que sentia un despreci absolut cap a la dona, a la que li atribueix un tòpic molt comú (de xafarderes), rebaixant-la.

"Home, tu eres l'amo, la dona la teua esclava, Déu ho ha volgut així" -- Sant Agustí. Aquesta ja em sembla depravant. En primer lloc perquè no entenc com a una persona aixina se la pot declarar santa i venerar-la. En segon lloc, perquè ara que tanta gent es tira les mans al cap perquè els musulmans són uns integristes que creuen que la dona és inferior per la voluntat de Déu, ningú pensa que aquesta era la nostra cultura no fa gaire i que no ens podem considerar superiors quan erem iguals o pitjors que ells.

"La unica cosa en el món pitjor que una dona és una altra dona" -- Aristòfanes. No cal fer massa comentaris, només dir que Aristòfanes era un dramaturg grec i que reprodueix el pensament dominant que la dona està per sota de tot.

"Les dones senten passió pel càlcul: divideixen la seua edat per dos, dupliquen el preu dels seus vestits, tripliquen el sou dels seus marits i afegeixen cinc anys a l'edat de la seua millor amiga" -- Marcel Achard (comediant). Bé, a part de tractar a la dona de mentirosa, rencorosa i superficial, crec que el més important és pensar en, si és veritat que ho fan, el perquè de tot això. Pel que es veu els homes han estat tan ocupats criticant a les dones que no s'han donat conter de que és el patriarcat,el seu sistema de valors, el que fa que les dones se senten menyspreades i busquen tindre una aparent millor posició davant la societat. És el patriarcat el que fa que les dones busquen ser més joves, més primes i més riques, i l'autoodi el mecanisme que utlitza.

"No descriuré els òrgans femenins perquè són detestables" -- Carlos Linneo (biòleg). Sin comentarios. Només penseu quins eren els biòlegs que teniem no fa molt.

"La dona és un animal inepte i estúpid, encara que agradable i graciós" -- Erasme de Rotterdam. Aquest em va impresionar bastant perquè sempre que em parlaven del renaixement, aquest personatge el destacaven com un dels més importants pensadors de l'època. Novament era un misògin, cosa que mai es diu.

I bé, encara n'hi han més però supose que la idea ja està suficientment clara. El que ens hem de plantejar una altra vegada és si realment tota aquesta estupidesa l'hem superat o no. Jo crec que no l'hem superada en absolut, encara que com ja he dit algunes vegades, la hipocresia actual és més dificil de veure, està més oculta i alhora funciona més. La dona actualment és més que mai objecte de desig en tots els anuncis que pugues imaginar, per la televisió segueix representant gairebé tots els prototips de dona possibles, i el que és pitjor, més enllà d'aquest món de ficció que veiem cada dia, resulta que al carrer casi totes les dones reprodueixen el que veuen, se pinten, se vestixen o s'operen per arribar a la perfecció que se'ls demana sense parar-se a pensar en com afecta això a la seua dignitat.

No fa molt vaig vore un anunci que me va impresionar bastant. Era de jocs de la nintendo DS per a xiqueta i les quatre opcions eren: ser veterinaria, cuinera, dissenyadora o mare, i ademés ho diuen com si res, com si no fóra prou retrògrad atribuir aquestes feines a les dones quan fa tant de temps que han entrat en tot l'àmbit de treball. Tanmateix, aqui tenim veterinaria, cuinera i mare, induint com sempre s'ha intentat a aprendre a cuidar dels altres. I l'altra dissenyadora, per ser la persona amb més estil i menys cervell de la contrada.

No sé vosaltres que en pensareu de tot això, jo crec que les coses estan tan malament com fa alguns segles i si es continua així ni tan sols tota aquella gent que es creu tan moderna per donar paritat al govern serà capaç de trobar dones interessades en això.

8 comentarios:

Anónimo dijo...

A mi, els que van escriure aixó hem donen pena xD.
No de veres, pareix mentira que encara avui hi hagen desigualtats tan grans com estupides.

Continua escribint e?

nesi dijo...

Vaig entrant d tant en tant a llegir-te i m'agrada molt. Però encara sóc només una participant-passiva i per això no deixe petjades quan passe per ací... Ja se me passarà la vergonya, però és q no m'agrada comentar aquestes coses a la lleugera...

M'ha agradat aquest article i si tinc oportunitat m'arrimaré al Casal a vore l'exposició.
Mentres, et deixe obert el tema d fer una entrada similar però amb protagonistes més actuals, q me'n dius? O d dones misògines.

I q hi ha d la loteria d Fabra, ho comentem?

A cops no saps si riure o plorar.

Et deixe un petó.

Oriol Flors Mas dijo...

gràcies pel comentari, ja intentaré informar-me un poc sobre dones actuals misògines (m'agradaria comentar lo de la paritat del govern, sobretot perque en una altra exposicio de Maulets es denuncia l'asumiment dels rols de dominació del patriarcat per la dona, en comptes deliminar-los...) i lo de Fabra també seria interessant. A vore si parlem una mica i acabe ixint algo jejej

un beset

musicalex90 dijo...

YEY ORIOL! Weno que tal te va?
Molt bo l'article... si es que tant tu com jo per dintre pensem semblant ja voras el meu nou article amb el títol genial de "Va de prejuicios" best seller! xD... ja me donaras tambe la teva opinió.
En fi, respecte al masclisme o feminisme... l'únic que et puc dir es que al món no podem ser tots iguals... no funcioraria i ho saps... és una utopía, però les desigualtats no han d'estar entre homes i dones.. així que jo no estic gens a favor del masclisme i per sobre de tot... odie aquest fals feministme que existeix ara q la majoria de dones diuen ser feministes i son unes auto-masclistes que pa que? tot xq? ho descobriras al meu blog, pero crec que tots dos ho sabem!
bon cap de setmana! ens veem dilluns, a vore si publiques el teu nou article superelaborat xD
PD: lo de Marcel Achard... no es masclisme... es una veritat evident xD

Anónimo dijo...

bueno mr. musicalex, el teu super best seller ja l'he comentat, però no havie vist este comentari i t'he de preguntar una cosa...

xq la frase de Marcel Achard es veritat? perquè fa gràcia? la veritat, no he conegut cap dona que ho faça, són tot tòpics que només fan que augmentar el despreci cap a les dones.

i lo de que la societat utòpica no podrie funcionar... El dia que me dones una explciació concreta de perquè no, me prendré la molèstia de contestar, mentrestant, altra gent que sap més que jo (Alexander Berkman per exemple) ho han explicat molt bé perquè si que podria funcionar, alhora de perquè la que tenim ara no pot continuar indefinidament

musicalex90 dijo...

Oriol... se suposa que aci done la meva opinio, més o menys intentant sent el més racional possible.
1) lo de la frase era una broma, dalli que haja posat un xD al final.
2) per mi és una utopía perque segons la meva opinió, sense desigualtats, el nostre món no hauria evolucionat fins on estem avui (i potser ni tu ni jo existirem), perquè per a que una societat igualitària funcione be, tots hauriem de col·laborar per igual per a tota la resta de gent, i a més seguir les normes que foren.. i tots sabem que això es poc problable que ocorrisca ( i no com en el llibre "Un món feliç de Huxley" que tot és ordre i son iguals dins de la seva categoria, però no tenen llibertat).
Enfin... que això és molt complicat... però si algun dia enprens la missió de portar la teoria del Berkman convençut de que funcione, per supost et recolzaré. És molt difícil, però tmb vull tindre la il·lusió de que siga possible.
Un cordial salut!

Anónimo dijo...

VISCA EL MASCLISMEEE!!!


Oriol...me vaig a fer radicaaal dret!!!jaja!!!


cuidat loko...com teu curres!!!


Dema a la 1 a macasa...clase intensif de quimica
buf buf buf
jeje


tvvvvvmmmmm


soc gayofo!!!XDD

Neus dijo...

M'ha agradat molt.
Tens rao, n'hi ha que no te'ls esperes.


De vegades em fa por estar curada en salut.
És odiós acustar-se a vore misèries... però de vegades passa.
Canvi de xip!